teisipäev, 25. detsember 2012

Teatriaasta kokkuvõte 2012


Nähtud etendusi suutsin kokku lugeda 20.
Enim meeldinud etendused: Misery (No99), Aeg ja perekond Conway (Linnateater), Tahame luua näitemängu, mis muudaks maailma (R.A.A.A.M).
Parim naisroll: Marika Vaarik (Misery, Suur õgimine)
Parim meesroll: Mait Malmsten (Hävituse ingel, Kolm õde)

See aasta oli nähtud etenduste suhtes veidi rahulikum. Kuna blogimisse tekkis väike auk, siis kindlasti unustasin ka mõned etendused arvestamata. Mingi hetk tekkis mul ka väike teatriküllastumus ja seega võtsin veidi vaiksemalt. Samuti ei jõudnud ma kahjuks see aasta ühelegi teatrifestivalile - ei Baltoscandalile, Draamale ega Talveöö unenäole. Tööreisid ja muud tegemised võtsid oma.

No99 üllatas taas väga erinevate etendustega: Misery, Iphigéneia Aulises, Suur õgimine - kõik väga erineva stiiliga etendused, mis nõuavad ka näitlejatelt väga erinevaid oskusi. Hästi tehtud! Kevadel sattusin palju Draamateatrisse, aga midagi super head sealt ei mäletagi. Pigem jäi meelde alles sügisel nähtud Marquis d'Artiste. Suveetendustest panid enim mõtlema Tahame luua näitemängu, mis muudaks maailma (R.A.A.A.M) ja Tasandikkude helinad (Saueaugu teatritalu).

Marika Vaarik pole mulle varem väga sümpatiseerinud, kuid Misery'ga mängis ta end kindlalt ka minu lemmikuks - temas on mingit jõudu, mis paelub. Enim meelde jäänud meesnäitleja leidmisega oli mul see aasta aga hoopis tõsisemad raskused. Mait Malmsten on muidugi alati stabiilselt hea igasuguses rollis, kuid mul on tunne, et ta on Draamateatrisse juba liiga kauaks pidama jäänud ja vajaks väikest raputust. Noorematest näitlejatest suudab Nero Urke oma rolle alati mõjuvana mängida.

Paarist etendusest, mida see aasta vaatama ei jõudnud, on mul tegelikult kahju - Onu Vanja (Theatrum), Lõpus on kõik õnnelikud, ja kui ei ole, siis pole see lõpp (No99), Liblikapüüdja (VAT teater)... Aga loodetavasti mängitakse mõnda neist ka uuel aastal.

Teatriaasta kokkuvõte 2011
Teatriaasta kokkuvõte 2010
Teatriaasta kokkuvõte 2009
Teatriaasta kokkuvõte 2008

Parimad naisnäitlejad:
Marika Vaarik (2012)
Anu Lamp (2011)
Ülle Lichtfeldt (2010)
Ita Ever (2009)
Katariina Unt (2008)

Parimad meesnäitlejad:
Mait Malmsten (2012)
Risto Kübar (2011)
Argo Aadli (2010)
Priit Võigemast (2009)
Hendrik Toompere Jr (2008)

Sildid: