neljapäev, 3. jaanuar 2008

Kabe mängimise probleem lahendatud

Minut.ee kirjutab, et kabet õigesti mängides on ainsaks tulemuseks viik. Olen juba ammu mõelnud, et kuidas on võimalik kabes arvutit võita. Minule, kui kabe kaugele inimesele, tundub, et kabes on lõplik ja piiratud arv käike igas seisus ja seega piisava arvutusvõimsuse olemasolul on võimalik kõiki seise lõpuni analüüsida. Nüüd siis on see probleem lahendatud.

Ka malet oskab arvuti piisavalt hästi mängida, et enamalt jaolt ka suurmeistreid võita. Kuid siiski on võimalik males veel arvutit "üllatada", sest teatud seise oskavad inimesed paratamatult paremini hinnata.

Kuid bridži mängimise probleem tundub seni veel lahendamata olevat. Proovisin hiljuti üht programmi, mis kirjade järgi pidi olema üks hetke maailma parimaid. Pettusin sügavalt. Isegi minu, kui suhteliselt algaja jaoks tundusid mitmed manöövrid vägagi kahtlased ja paljudes jaotustes suutsin ise pakkuda täpsemalt ja/või võtta rohkem tihisid. Peamiselt selle pärast mulle bridž meeldibki, et isegi suurmeistritega mängides ei tea kunagi, mis on tulemuseks.