reede, 18. aprill 2008

Müügimehe surm

Arthur Miller "Müügimehe surm"
Lavastaja: Ingo Normet
Draamateater

Eelmise sajandi esimese poole Ameerika. Vananev müügimees elab läbi kogu oma möödunud elu. Elab mälestustes. 35 aastat töötamist ühel positsioonil. Näha muutumist enda ümber, kuid ikkagi jätkates enda valitud rada. Rügada 35 aastat, et maksta tagasi oma majalaen ja liisingud. Rügada, sest tundub, et nii peabki. Valetada endale ja kõigile enda ümber, et tegelikkus on hoopis suurem ja helgem. Loota uuele põlvkonnale, et see saavutab lõpuks selle, mis endal jäi saamata.

Etendus peegeldab minu meelest hästi ka tänast Eestit. Miljonilaenud. Töö rügamine. Milleks? Et 25 aastat hiljem tõdeda, et oled kogu oma elu mööda saatnud vaid laenumakseid makstes? Pidev tahtmine naabrist parem olla. Ja kui ise sellega toime ei tule, siis vähemalt proovida näidata, et seda teevad lapsed. Elu illusioonides.

Draamateatrisse on peale juhtkonna vahetust tulnud ilmselgelt paremad tuuled. Uut tulemist toetab tugevalt ka "Müügimehe surm", mis küll laval olnud juba mõnda aega, kuid endiselt väga populaarne. Lembit Ulfsak peaosas teeb taas väga tugeva rolli. Minu meelest etendus, mida peab nägema.

Andres Keil: ""Müügimehe surm" - peegel näkku! Kas või korrakski..."
Madis Kolk: "Ausa müügimehe petukaup"

Sildid: