esmaspäev, 12. juuli 2010

Riik vs erasektor

Mõni aeg tagasi tekitas elevust statistikaameti teade, et eelmisel aastal oli avaliku sektori keskmine palk pea 1000 krooni kuus rohkem kui erasektoris. Juba see fakt on iseenesest hämmastav - lisanduvad ju avalikus sektoris paljud muud boonused (näiteks pikem puhkus, igatsustasud jms). Õnneks küll pole Eestis veel päris Kreeka teed mindud ja õigel ajal tööle jõudmise eest meil lisatasusid ei maksta (tahaks loota, et töö ajal töö tegemine on siiski avalikus sektoris sama loomulik kui erasektoris).

Palju hämmastavam on aga fakt, et Eestis saab palka avalikust sektorist 30% töötajatest. Ja kust tuleb see raha riigikassasse? Eks ikka erasektorist. Mis tähendab, et umbes kolmandiku rahva mittetootval tööl (avalikus sektoris) hoidmine on erasektorile ikka väga kallis ja pole kuigi jätkusuutlik (kui me just ei taha Kreeka teed minna).

Ma ei taha öelda, et avalikus sektoris tuleks palku vähendada. Pigem vajavad teatud valdkonna töötajad palju suuremat väärtustamist (õpetajad näiteks). Mida riik peaks tegema on ikkagi muutuma efektiivsemaks - olgu see siis uute infosüsteemide loomisega või lihtsalt raiskamise lõpetamisega. Kokkuhoiu kohti tundub ikka väga palju olevat...

Sildid:

2 Comments:

Blogger Eimar Veldre said...

Era- ja avaliku sektori võrdlemine oma otstarbet piiratud juhtudel,sest esiteks on nad eesmärgilt ja teisalt struktuurilt piisavalt erinevad.

Palgavõrdluses võtteks kontekstiks Euroopa, siis pole meil probleem avalikus vaid erasektoris, sest ettevõtete palga-aga laiemalt personalipoliitika jätab meie töötajadkehvemasse seisu.

Ja samas olen nõus,et avaliku sektori struktuuri saab mõistlikumaks korraldada sh vähendada kõrgelt tasustatud juhtide arvu,ent absoluutarvudes peame olema ettevaatlikut, et oma riiki ja kohalikke omavalitsusiliiga õhukeseks ei lõika, et need enam ei suuda põhiseaduses paika pandud eesmärke täita.

23:07  
Blogger Unknown said...

Nõus, et liiga õhukeseks riiki pügada ei saa. Politsei, kiirabi, õpetajad - kõik see peab jääma ja võiks olla palju paremini tasustatud ja ühiskonna poolt hinnatud.

Kuid kohati on tunne, et suvalisest "bürokraatiaga tegelevast" asutusest võiks pooled töötajad koondada ja ei juhtuks mitte midagi - teenused jääksid kodanikele täpselt sama kättesaadavaks.

22:12  

Postita kommentaar

<< Home