pühapäev, 5. veebruar 2006

Belgias Teelekesel külas

Tegelikult käisin Belgias hoopis oma õekesel külas. Selline kiirvisiit Belgiasse. Korra sai ka Hollandisse (Maastricht) põigatud. Esmamulje Belgiast on positiivne. Kõik on üks suur küla. Asulate vahel metsa leida on peaaegu võimatu ja lennukiga Brüsselis maandudes võis igal pool näha tulukesi. Aga asusutstihedus on seal ka kümme korda suurem, kui Eestis.

Teele ise elab Diepenbeekis - väike linnake Hasselti külje all. Ja sealset ülikooli nimetavad nad Hasselti Ülikool - campus Diepenbeek. :) Igal juhul asusid kõik asjad rongijaamadest määratult kaugel, mis tegi ilma ratasteta liikumise suhteliselt vaevaliseks. Aga väike trenn tuleb ainult kasuks.

Esimesel õhtul kohalikus baaris arvet makstes ei saanud baaripidaja must mitte just väga palju aru. Igal juhul tuli arve hämmastavalt väike. Teele ja Risto enam sinna baari ei julge nägu pista.
Teisel õhtul Hasseltis kohalikke vägijooke maistes oli arve ikka oluliselt suurem.

Kahjuks saingi Belgias olla vaid kaks päeva - üks kulus Brüsselile ja teine kolmnurk Hasselt - Maastricht - Liège. Nagu Teele oligi hoiatanud, oli Liège kole ja Maastricht ilus. Belgia kipubki suhteliselt lõhestunud olevat. Lõuna poolne prantsuse keelne piirkond oli vanasti peamiselt kaevanduste ja sõjatööstuse piirkond, kuid selle kadumisel pole siiani uut tegevusvaldkonda õieti leida suutnud. Ja nii nad suhteliselt suure tööpuuduse ja vaesusega võitlevadki.

Eriti jubedad nägid välja raudtee äärsed piirkonnad. Lisaks olid nad suutnud ehitada kesklinna hulgi kole-koledaid 30 kordseid elumaju. Lasnamäe majad näevad selle kõrval kaunitarid. :) Kesklinnas jalutades ei saa märkamata jätta sealset imelikku arhitektuuri. Kujutage ette Tallinna vanalinna, kui siin umbes üle ühe maja oleks maha võetud ja kaks korda kõrgem uusehitis asemele ehitatud. Väga suur sigrimigri tuleb nii kokku. Aga tundub, et seal maal maksab raha veel rohkem ja vana ajaloolist keskkonda ei väärtustata... Selle eest Liège'i Aquarium oli lahe. Lisaks igasugu kaladele eksponeerisid nad seal ka vaala täismõõtmetes skeletti. Ja prantsue keelt oli ka päris tore meelde tuletada. :)

Brüsselis ringiuitamiseks on ikka üle ühe pärastlõuna vaja. Peamiselt jõudsime vaid eurolinnakusse ja veidi ka kesklinna. Väikse maitse sai aga kätte.

Kevadel jälle! Ja suvel loodetavasti Šveitsi. :D