esmaspäev, 21. juuli 2008

Maavälise elu otsingul

Olen alati arvanud, et kui juba maal elu tekkis, siis on see kindlasti ka kuskil mujal tekkinud ja seega on ainult aja küsimus kuni me mõne teise tsivilisatsiooni avastame. Suure Filtri teooria järgi on aga hoopis palju tõenäolisem, et intelligentset elu peale Maa (enam) kuskil pole.

Kui elu tekkimine ja arenemine oleks kinni vaid teatud tõenäosusega sündmuste kordumises ja arvestades Maa ja Päikese süsteemi suhteliselt noort iga, peaks leiduma mitmeid tsivilisatsioone, kes on meist kõrgemal arengutasemel ja on juba hõivanud kogu kosmose. Mis tähendab, et ka meid Maal oleks külastatud ja siia oma jälg jäetud. Siiani aga pole ühtegi teaduslikult kinnitatud fakti, et meil oleks olnud mingi kontakt mõne teise tsivilisatsiooniga.

Siit tekibki Suure Filtri teooria ehk tõenäosusbarjäär - selleks et Maa taolisel planeedil tekiks tsivilisatsioon, peavad kõik evolutsiooni käigus toimuvad muudatused õnneks minema. Potentsiaalseid eluks sobilikke planeete on miljardeid ja miljardeid, kuid leitud maaväliste tsivilisatsioonide arv on ikkagi null, mis tähendab, et see filter on niivõrd tihe, et elu tekkimise tõenäosus on täiesti ebatõenäoline.

Suur Filter võib paikneda nii juba kauges minevikus või siis alles kuskil tulevikus. Tulevikus olev filter on veidi hirmuäratav, sest tähendab see seda, et iga tsivilisatsioon jõuab oma arenguetapil ükskord sinna maani, et lihtsalt iseennast ära hävitab. Ja seda veel enne kui suudetaks hakata ulatuslikult kosmost hõivama.

Pikemalt:
Nick Bostrom "Kus nad siis on?" (Hea Eesti Idee, juuni 2008)