esmaspäev, 24. mai 2010

Göteborgs Varvet

Tehtud. Poolmaraton. Kuidagi raske oli see kord. Või õigemini need viimased viis kilomeetrit olid rasked. Järgmine kord tuleb enne ikka natuke rohkem trenni teha, et jalad harjuksid jooksu liigutustega.

Suhteliselt ühtlane jooks oli. Alguses ikka veidi aeglasem, kuna rahvast paksult. 5 km oli raja suurim tõus - ka seal tempo natuke langes. Ja siis need viimased kilomeetrid, kus võitlesin krampidega ja seega tempo langus loomulik. Võhma oleks veel jätkunud küll.

Göteborgsvarvet: 21,1 km
Time: 01:56:59
Position: 10500

esmaspäev, 17. mai 2010

How Did Economists Get It So Wrong?

Sattusin lugema Paul Krugman'i artiklit "How Did Economists Get It So Wrong?", mis eesti keelse tõlkena ilmus Vikerkaares.

Sealt artiklist jäi mulje, et paljuski on praeguses majandussurutises süüdi finantsturgude ebastabiilsus - nad siiski ei suuda ennast alati ise korrigeerida. Ka on aktisaturud liiga spekulatiivsed. Firmade väärtus põhineb pigem haipil, kui nende tegelikul väärtusel ja riskidel. Tulu üritatakse teenida lühiajalistelt tõusudelt/langustelt, mitte aga dividendidelt. See aga võimaldab ja soodustab manipuleerimist.

Tekkis väike mõte. Kuna aktsiaturgudel on siiski enamuses juriidilised isikud (fondid, investeerimispangad jms) ja nad ei käsuta tihti otseselt iseenda raha, ei tunne nad ka vastutust. Maksupoliitiliselt saaks juriidilisi isikuid maksustada kõrgema tulumaksuga aktsiatehingutelt, kui füüsilisi isikuid. Kui maksumäär oleks piisavalt kõrge, siis üks hetk ei tasuks lühiajalised tehingud enam ära ja vaatama hakataks pigem ettevõtte tegelikku väärtust.

Teoreetiliselt.

Samas see muudaks muidugi aktsiaturud tunduvalt vähem likviidsemateks ja kardan, et kaoks ka paljude investorite huvi. Ka kaotaksid investeerimisfondid oma atraktiivsuse.

"Friedman kirjutas ühes oma mõjukas artiklis aastast 1953: targad investorid teevad raha, ostes siis, kui idioodid müüvad, ja müües siis, kui idioodid ostavad, ning stabiliseerivad sellega turgu."

Tegelikkuses tundub, et see päriselt siiski ei toimi. Kuidas seletada muidu näiliselt põhjuseta nii suuri langusi?

Veel artiklist ja kinnisvaramullist. "Siiani arvati, et kinnisvarasektoris lihtsalt ei saa mulle tekkida. Kinnisvaraturud on vähem likviidsed, aga maju ostes on inimesed väga ettevaatlikud. Üldjuhul on see suurim investeering, mille nad oma elus teevad, seepärast vaatavad nad väga hoolikalt ringi ja võrdlevad hindu."

"Üldjuhul võrdlevad majaostjad tõesti väga hoolikalt hindu – see tähendab, nad võrdlevad oma võimaliku ostu hinda teiste majade hindadega. Kuid see ei ütle midagi selle kohta, kas majade üldine hinnatase on õigustatud. See on jällegi ketšupimajandusteadus: kuna kahekilone ketšupipudel maksab kaks korda rohkem kui ühekilone, siis vaieldamatult on ketšupi hind õige."

Kohati on mul tunne, et Eestis üritatakse vägisi esile kutsuda uut kinnisvaramulli. Viimase aja uudised kinnisvara analüütikutelt pasundavad kui ühest suust, et hinnad on hakanud tõusma ja euro tulek tõstab neid veelgi ja seega peaksid kõik taas kiirustama endale uue kinnisvara soetamisega. Saan aru, et peale pikka langust on kinnisvarasektoris vaja positiivseid uudiseid, kuid kui need kõlavad turuosaliste enda suust, et kostu need kuigi usutavatena. Samas leidub alati piisavalt lolle ja mull võibki hakata veerema...

Sildid:

pühapäev, 16. mai 2010

Vassiljev ja Bubõr ta tegid siia...

Andrus Kivirähk "Vassiljev ja Bubõr ta tegid siia..."
Lavastaja: Merle Karusoo
Draamateater

Kaks Peterburg'i kuulsat arhitekti otsimas uusi välja kutseid. Ja kuigi miski seda ei ennusta, leiavad nad end varsti Tallinnast projekteerimas Saksa teatrit. Kuid kas see on ikka teater sakslastele?

Lustakas lugu Draamateatri saamisloost. Huvitav oli vaadata, kuidas inimesi järjepidevalt mõjutades on võimalik nad lõpuks soovitud suunas liikuma panna. Lavastuses võitlevad minevik (sakslased) ja tulevik (eestlased), kuhu vahele jäävad kaks vene arhitekti, kes peavad arvestama mõlema soovidega.

Lahedad osatäitmised. Eriti Ivo Uukivi Bubõri rollis. Muidu aga siiski lihtne meelelahutus.

Andres Laasik: "Vassiljev ja Bubõr tõusevad eesti sangareiks"
Andres Laasik: "Venelased ja sakslased Draamateatri juubelil"
Jaanus Kulli: "Ööliblikad ja talupojatarkus"
Madis Kolk: "Teispoolsused mõlemad need..."

Sildid:

laupäev, 15. mai 2010

Homme näeme

Maria Lee Liivak "Homme näeme"
Lavastaja: Priit Võigemast
Linnateater

Tänapäeva Eesti ühiskond, kus kõigil on alailma kiire. Millesegi ei jõuta süveneda ja inimsuhted on jäänud tihti vaid pinnapealseteks, isikupäratuteks. Homme hakkan elama.

Lõbus etendus, mis sobib hästi tööpäeva lõpetuseks. Karakterid ja situatsioonid on hästi äratuntavad. Kaasamõtlemisruumi kahjuks ei jäeta ja palju stseenid on veidi liigagi üle pakutud. Aga naerda saab pea kogu etenduse. Samas vähemalt mulle jättis Võigemasti eelmine improviseeritud etendus "Hecuba pärast" tugevama mulje.

Andres Laasik: "Eesti mees on sisimas üks igavene hädine ja vinguv siga"
Rein Veidemann: "Äratundmise kergus ja valu"

Sildid:

reede, 14. mai 2010

Ühtne Eesti suurkogu

Ühtne Eesti suurkogu
Lavastajad: Tiit Ojasoo ja Ene-Liis Semper
Mängukoht: Saku Suurhall
No99

Ühtne Eesti suurkogust on nüüd möödas juba üle nädala ja kired on vaibunud. Pean tunnistama, et ootasin sealt eelkõige šõud ja selle ma ka sain. Uue erakonna sündi ma ei uskunud ja sellise populistliku ja demagoogilise programmiga nagu nad seal demonstreerisid, oleks neil ka raske poolehoidjaid leida.

Šõu oli võimas - valgustus, trummid, muusika. Kuid midagi uut nagu ei räägitudki. Poliitika räpasusest teame me niigi. Mis häiris oligi see, et ei pakutud ise mitte ühtegi uut ideed, mitte ühtegi lahendust probleemidele. Meelde jäid Allar Jõksi ja Tiit Ojasoo kõned. Miks me koguaeg otsime mingit uut jõudu? Võib-olla tuleks jõud leida hoopis iseendas. Maailm ei muutu hetkega. Maailm muutub igal hetkel. Ja meil kõigil on võimalus sinna anda oma panus.

Te olete vabad! Vabad ise mõtlema. Vabad ise tegutsema.

Sildid:

esmaspäev, 10. mai 2010

Eesti aastal 2018

Eesti majandus aastal 2018: Skype-saare stsenaarium

"Skype-saare stsenaariumi kohaselt luuakse Eestis innovatiivne keskkond, mis soodustab IKT ja teiste kõrget lisandväärtust tootvate majandusharude õitsengut."

Lõpuks ometi asjalik visioon sellest, kuhu Eesti riik peaks kiiresti liikuma.

Sildid: