pühapäev, 28. detsember 2014

Teatriaasta kokkuvõte 2014


Nähtud etendusi 22, lisaks neli etendust Baltoscandalil ja üks Talveöö unenäol.
Enim meeldinud etendused: Sokrates. Pidusöök Prytaneionis (VAT teater), Muuseas: ma armastan sind (No99), Imede aasta (R.A.A.A.M.).
Parim naisnäitleja: Elisabet Reinsalu (Utoopia rannik. II osa. LaevahukkKassirabalSurnud hinged)
Parim meesnäitleja: Taavi Teplenkov (Utoopia rannik. I osa. TeekondAugustikuuKõik on täis)

Oli huvitav teatriaasta ja nagu lemmikute järgigi aru saab, siis väga eripalgeline. Lisaks mainitud etendustele võib eraldi välja tuua Utoopia ranniku triloogia, mille vaatasin järjest ära aasta alguses. Minule meeldis kõige rohkem Draamateatris etendunud teine osa. Seda eelkõige Elisabet Reinsalu ja Mait Malmsteni osatäitmiste tõttu - nad moodustasid väga dünaamilise ja kirgliku duo.

No99 on saanud noorte lisandumistega uue hingamise. Eriti just Jörgen Liik ja Rea Lest on nii mõneski etenduses juba silma jäänud. "Savisaare" etendust ootan koos kogu Eestiga juba pikisilmi. Kuigi nagu keegi juba mainis, siis võib-olla ei peaks maaslamajat enam lööma.

Aasta suurimaks pettumuseks oli Polygon teater. Ilmselgelt on nad läinud liiga Tamur Tohvri nägu ja sellega kaotanud kogu kire ja uuenduslikkuse. Kõik nende sellel aastal nähtud etendused olid ühtemoodi hallid ja särata.

Lavaka uue lennu esimest etendust "Torm" käisin vaatamas Tartus. Iga kursus on väga oma juhendaja ja "toetava" teatri nägu. Nii kuvab ka sellest kursusest läbi hästi palju VAT teatrile iseloomulikke jooni. Tuleb põnev lend.

See aasta oli ka Baltoscandali aasta. Eelkõige jäid seal nähtud etendused meelde kohalolu kunsti ehedate näidetena - paljudes etendustes tuli sisu ja mõte ise vormile juurde mõelda. See andis vabanduse tõlgendada ja näha just neid asju, mis hetkel endale olulised.

Elisabet Reinsalu jäi meelde eelkõige "Utoopia Rannikust" Aleksandr Herzeni kaasa kirgliku osatäitmisega kuid ka "Kassirabal" ühiskonna poolt tõugatud Hester Swane'i rollis. Taavi Teplenkov on mulle ammu juba meeldinud. See aasta jäi ta meelde eelkõige "Utoopia Ranniku" esimesest osast kriitik Belinski rolliga.

Teatriuudiseid ja minu arvustusi saate endiselt lugeda Teatrisäutsude lehelt.

Teatriaasta kokkuvõte 2013
Teatriaasta kokkuvõte 2012
Teatriaasta kokkuvõte 2011
Teatriaasta kokkuvõte 2010
Teatriaasta kokkuvõte 2009
Teatriaasta kokkuvõte 2008

Parimad naisnäitlejad:
Elisabet Reinsalu (2014)
Kersti Heinloo (2013)
Marika Vaarik (2012)
Anu Lamp (2011)
Ülle Lichtfeldt (2010)
Ita Ever (2009)
Katariina Unt (2008)

Parimad meesnäitlejad:
Taavi Teplenkov (2014)
Jaan Rekkor (2013)
Mait Malmsten (2012)
Risto Kübar (2011)
Argo Aadli (2010)
Priit Võigemast (2009)
Hendrik Toompere Jr (2008)

Sildid: