kolmapäev, 30. juuli 2008

Laiskuse geen

See, et kõiki oma halbu harjumusi saab põhjendada pärilikkusega, sai mulle selgeks juba lugedes Michael Crichton'i ulmeromaani "Next". Nüüd siis ongi teadlaste tähelepanu köitnud geen, mis põhjustab laiskust - Laziness Gene. Mis on järgmine? :)

neljapäev, 24. juuli 2008

Triatlonid

Elu teine ja kolmas triatlon tehtud. Kõik võistlused on olnud väga erinevad ja väga huvitavad. Ujumine on loomulikult minu nõrgim külg ja sajapealises grupis on see ikka suht keeruline. Ja kuigi mulle joosta meeldib, siis peale ratast on ikka väga raske ennast selleks sundida.

Skype'i triatlonist võtsin praktiliselt maksimumi - viies koht. Ettepoole jäid vaid sportlased. Kolmas koht oli küll püütav, kuid kahjuks jõuvarusid enam lõpus polnud.

Kõrvemaa triatlonil jäi veidike kripeldama kukkumine rattas 5 km enne lõppu, mille tõttu jäin grupist maha ja tekkis kerge moraalilangus. See eest võib-olla just tänu sellele suutsin jooksu esimest poolt korraliku tempoga läbida.

Järgmine aasta jälle. :)

esmaspäev, 21. juuli 2008

Maavälise elu otsingul

Olen alati arvanud, et kui juba maal elu tekkis, siis on see kindlasti ka kuskil mujal tekkinud ja seega on ainult aja küsimus kuni me mõne teise tsivilisatsiooni avastame. Suure Filtri teooria järgi on aga hoopis palju tõenäolisem, et intelligentset elu peale Maa (enam) kuskil pole.

Kui elu tekkimine ja arenemine oleks kinni vaid teatud tõenäosusega sündmuste kordumises ja arvestades Maa ja Päikese süsteemi suhteliselt noort iga, peaks leiduma mitmeid tsivilisatsioone, kes on meist kõrgemal arengutasemel ja on juba hõivanud kogu kosmose. Mis tähendab, et ka meid Maal oleks külastatud ja siia oma jälg jäetud. Siiani aga pole ühtegi teaduslikult kinnitatud fakti, et meil oleks olnud mingi kontakt mõne teise tsivilisatsiooniga.

Siit tekibki Suure Filtri teooria ehk tõenäosusbarjäär - selleks et Maa taolisel planeedil tekiks tsivilisatsioon, peavad kõik evolutsiooni käigus toimuvad muudatused õnneks minema. Potentsiaalseid eluks sobilikke planeete on miljardeid ja miljardeid, kuid leitud maaväliste tsivilisatsioonide arv on ikkagi null, mis tähendab, et see filter on niivõrd tihe, et elu tekkimise tõenäosus on täiesti ebatõenäoline.

Suur Filter võib paikneda nii juba kauges minevikus või siis alles kuskil tulevikus. Tulevikus olev filter on veidi hirmuäratav, sest tähendab see seda, et iga tsivilisatsioon jõuab oma arenguetapil ükskord sinna maani, et lihtsalt iseennast ära hävitab. Ja seda veel enne kui suudetaks hakata ulatuslikult kosmost hõivama.

Pikemalt:
Nick Bostrom "Kus nad siis on?" (Hea Eesti Idee, juuni 2008)

esmaspäev, 14. juuli 2008

Perikles

William Shakespeare "Perikles"
Lavastaja: Tiit Ojasoo
No99

Klassikaline Perikles moodsas kuues. Armastuse otsimine. Armsama otsimine. Kõige kiuste. Üle seitsme maa ja mere. Õnn on seal, kuhu sa ta unustanud oled.

Lusti täis etendus. Palju tantsu ja laulu. Meenutab paljuski Linnateatri "Impro" lavastusi. Näitlejad ka ise naudivad täiega mängimist. Aint Mirtel näis kuidagi väsinud ja vähem säravam kui muidu. Samas ei olnud tal see kord ka kandvat rolli. Selle eest tegi Lenna Kuurmaa suurepärase debüüdi teatrinäitlejana. Silm kohe puhkab teda vaadates.

Meeldejäävaim tseen on, kus Lenna ja Inga Salurand mängivad lõbutüdrukuid. Mmmmm, millised naised. Eriti Inga muidugi. Ja millised kostüümid. Paremini ikka annab asja mängida.

Täiesti kohustuslik etendus.

Madis Kolk: "Aga kui tegelikult ongi kõik väga hästi?"
Margit Tõnson: "Mure inimese pärast"

Sildid:

Radiaanid vs kraadid

Lihtne artikkel, kuidas aru saada radiaanidest ja miks on täisringis just 360 kraadi:
Intuitive Guide to Angles, Degrees and Radians

Kokkuvõtvalt:
Kraadid on kasulikud siis, kui me ise oleme kõige keskkoht ja teised mõjutavad meid; radiaanid aga pigem siis, kui vaatleme teiste liikumist. Kraadid on põhimõtteliselt suvaline ühik, mis tuleneb sellest, et maa teeb tiiru ümber päikese väga vägivaldselt ümardades 360 päevaga (360 on lihtsalt ilus arv, mida kerge jagada). Radiaanid on tegelikult palju loomulikumad ja intuitiivsemad, kuid kuna meid on õpetatud mõtlema kraadides, siis ringiõppimine on vist suht lootusetu.

pühapäev, 13. juuli 2008

We gonna have a party...

Aeg-ajalt meenub mulle ikka üks laul, kus lapsehääl laulab "We gonna have a party, we gonna have a party...". Aga kust või miks ma seda laulu kuulnud olen, et tule mulle mitte meelde. Mingil põhjusel arvasin, et see on originaalis South Park'ist. Võib-olla ongi. Aga igal juhul avastasin ma selle nüüd ka juhuslikult Montell Jordan'i loo "Get It On Tonite" algusest.

(poolparty)

Jänenänene

Mis juhtub, kui rattasõidul põrgata kokku herilasega ja too on kiirema reaktsiooniga kui sina?
Prrrrr.
Igal juhul on mul nüüd huul paistes ja töllakil nagu jänesel.

kolmapäev, 9. juuli 2008

BaltoScandal

BaltoScandal pidas see aasta juubelit. Juba kümme korda on rõõmustatud teatrihuvilisi uute ja põnevate etendustega. Viiel korral olen ka mina Rakverre jõudnud. Nagu alati, oli ka seekordne BaltoScandal piisavalt šokeeriv, piisavalt uuenduslik, kuid samas endiselt ka huvitav ja nauditav.

Eesti teatripublik pani mind isegi veidike imestama - sakslaste "Why Don't You Dance?" ajal oli kõigil võimalik minna "lavale" tantsima ja üllataval kombel läks publik üpris hästi sellega kaasa. Vähemalt ei tekkinud piinlikke hetki, kus näitlejad oleks pidanud rahvast liialt paluma.

"Look, Look" etenduses võtsid näitlejad ennast peaaegu paljaks ja panid siis tagasi riidesse. Täpselt nii nagu juhtus - püksid pähe või särgid jalga, põimides kõike omavahel. Osav leid näitamaks, kuidas on lihtne sünnitada tänapäeva moodi.

Šokiteraapia eest hoolitses prantslaste "I Apologize". Nukufetiš, homofetiš jms oli isegi minu jaoks liig. Lisaks veel absoluutselt olematu õhk spordikirikus. Imestan, et keegi seal ära ei minestanud. Igal juhul jäi see etendus parajalt häirima, kuid sellisena see mõeldud oligi...

Sildid:

esmaspäev, 7. juuli 2008

Carlsberg

reede, 4. juuli 2008

Tahan lennata...

Mu töökaaslane, Parasiil, on harrastuspiloot ja kuna meil oli offsite Saaremaal, siis otsustas ta sinna lennata ja paar inimest ka kaasa haarata. Nii ma siis lõbusa väikelennukiga sõita saingi. Äge oli. Kõik käis väga sujuvalt ja lennuk ise oli üllatavalt stabiilne. Ja madalalt on vaade maapinnale ikka hoopis lahedam, kui kõrgelt suures lennukis. Ja ise piloodikabiinis olla ja kogu protsessi jälgida on veel eriti äge.

teisipäev, 1. juuli 2008

Loojang

Bogusław Schaeffer "Loojang"
Lavastaja: Hendrik Toompere
Mängukoht: Viinistu kunstimuuseum
Draamateater

Syrrealistid vol 2. Paljuski eelmise suve etenduse jätk. Samad näitlejad, sama tegevus, samasugune segadus. Aga see kord jäi minu jaoks point leidmata. Pigem oli kogu etendus lihtsalt seikade jada ja ühtset liini oli väga raske leida. Vaid Jan Uuspõllu mängitud maffiabossi roll oli lõbus ja meeldejääv.

Eva Kübar: "Tsitaatide kataloog katlamajas"

Sildid: